Palvelukuvaus

Fasciarautahieronta ja yksilölliset tukipohjalliset

Fasciarautahieronta


Lihaskalvohieronta Fascia-käsittely. Mitä on fascia ja miksi se tarvitsee käsittelyä?

Lihaskalvo eli fascia on koko kehon sidekudosverkostoa, joka sitoo kehon osat yhteen kuitumaisien ja vesipitoisten proteiinien avulla. Fascia-kerroksia on kolme: pinnallinen fascia, syvä fascia ja viskeraalinen fascia.   Syvän fascian sidekudoskalvot yhdistävät kehon lihaskerrokset yhtenäiseksi ketjuksi, jotka tuottavat voimaa samaan suuntaan. Pinnallisen fascia on ihonalainen kalvo, joka liukuu lihasten päällä. Näiden tulisi liukua toisiinsa nähden. Viskeraalinen fascia vastaavasti kannattelee ja ympäröi sisäelimiä. 

Fasciaan voi tulla toimintahäiriötä trauman tai rasituksen seurauksena, joka voi näkyä esimerkiksi lihasjännityksenä. Fasciakerrokset eivät liiku normaalisti suhteessa toisiinsa,  ilmenee kipua ja särkyä, kun kalvorakenteet kiristyvät. Tämän seurauksena lihaksen liike rajoittuu ja palautuminen heikentyy. Lihastasapaino häiriintyy eikä keho pysty itse korjaamaan tilannetta.  


Lihaskalvohieronnan vaikutusmekanismit ja tavoitteet

Fasciarautakäsittelyn avulla pyritään palauttamaan lihaskalvoston ja lihastasapainon tilanne ennalleen. Lihaskalvohieronnan tavoitteet on leposäryn poistaminen, kivuttoman liikelaajuuden lisääminen, kuormituskivun poistaminen sekä lihastasapainon normalisointi. Sen avulla voidaan parantaa sidekudosten toimintaa sekä poistaa painearkuutta ja kiinnikkeitä esimerkiksi arpeutuneilta alueilta.

Fasciaraudalla tehtävä käsittely on voimakkaampaa perinteiseen hierontaan verrattuna. Käsittelyn tuoman paineen ja venytyksen aiheuttama kudosstimulaatio rikkoo kiinnikkeitä ja edistää kudoksen paranemista, joka parantaa kudoksen liukumista suhteessa toisiin ja itse kudokseen. Lihaskalvohieronnan avulla ei ole tarkoitus tuottaa kipua vaan sillä stimuloidaan kohtuullisesti pinnallisten lihaskalvojen hermotusta. 


Lihaskalvohieronnan hyödyt ja huomiot

Fasciaraudalla voidaan käsitellä mitä tahansa kehon osaa jalkapohjasta kasvoihin asti, lukuunottamatta vatsanaluetta. Fasciarautakäsittelyä voidaan hyödyntää esimerkiksi plantaarifaskiitin hoidossa, nilkan nivelsidevamman tai reiden lihasrepeämän kuntouksessa. Lihaskalvokäsittely soveltuu erityisesti pitkäaikaiskipujen, traumojen ja leikkausten jälkihoitoon.

Ennen hoitoa, käydään asiakkaan kanssa läpi käsittelyä estävät tekijät, kuten paikalliset infektiot, akuutit vammat, luunmurtumat, laskimolaajentumat tai -tulehdukset, raajan turvotus, hermovauriot, monihermosairaudet, syöpähoidot, verenvuotosairaudet jne. Fasciaraudalla tehtävä käsittely vaatii pidemmän palautumisajan, joten käsittelyä edeltävänä päivänä ja päivä käsittelyn jälkeen tulisi välttää kovaa treeniä. Kevyt liikkuminen ja liike koko keholle on sallittua.

Fascia sitoo itseensä paljon nestettä ja käsiteltäessä luovuttaa nestettä ympäröiviin kudoksiin. Tämän vuoksi käsittelyn jälkeen tulee huolehtia riittävästi veden juonnista, jotta fascia palautuu käsittelystä. 

 

Yksilölliset tukipohjalliset


Yksilölliset tukipohjalliset Jyväskylän Jalkaterapialla:

"Yksilöllisellä tukipohjallisella pyritään ohjaamaan ja tasaamaan jalkaterään kohdistuvaa kuormitusta ja painetta koko jalkaterän alueelle. Tuen tarkoituksena on auttaa jalkaterää pysymään oikeassa asennossa, jolloin nivelten ja lihasten toiminta helpottuu. Hinta sisältää tukipohjallistarpeen arvioinnin, pohjallisten valmistuksen, itse tukipohjalliset, sovituksen sekä kontrollikäynnin tarvittaessa. "

* Ajanvaraus tukipohjallisten valmistukseen VAIN puhelimitse / sähköpostitse. *